onsdag 11 mars 2009

Donkey Kong-remake

Efter att med några få centimeters marginal klarat mig ifrån att denna morgon bli slagen till marken av fallande snö från hustak fick jag en idé. En Donkey Kong Nintendo remake. 1983 års orangea hightechmultiscreenversion är grym, fast remaken är minst fem snäpp vassare.

I 2009 års upplaga står apan på taket till ett höghus i downtown Stockholm. Han är en mycket illasinnad och snöskyfflande högerapa vars enda mål och mening är att med komprimerad kram-snös kraft slå stockholmaren till marken. Apan lyssnar varken på rim eller reson och inte heller på bedjande rop från den hotade, vettskrämda folkmassan. Ursinnigt och urskillningslöst (nja, nästan, välklädda högdjur i hatt med stinna plånböcker är fredade) står apan på taket och riktar med vansinnets precision sina skyffeltag mot nedanför förbipasserande.

Då kommer hon! Räddaren i nöden. Vår tids Robin Hood. En rosaskimrande, systerlig fägring i en ondskefull värld. På sin kvast (miljövänlig sådan som går på solrosolja) tar hon scenen i besittning, insvepandes från vänster sida, och skjuter stora hål i de fallande snöklumparna. Hon är stark, stolt och heligt förbannad och försvarar folket på gatan med en glöd så röd och så varm. För varje förintad snöbumling samlar hon poäng och för varje poäng hon tar sinar apans krafter tills han slutligen är helt och hållet besegrad och stadens människor äntligen kan andas ut igen, lyckliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar